Prajituri / Retete de prajituri

Prajitura cu cacao si crema de lapte

Prajitura cu cacao si crema de lapte

Prajitura cu cacao si crema de lapte

Ingrediente

  • Blat de tort cu cacao:
  • 3 oua
  • 3 linguri zahar pudra
  • 2 linguri ulei
  • 3 linguri faina
  • 1 lingura cacao
  • esenta de vanilie
  • Blat de bezea cu cacao:
  • 4 albusuri
  • 4 linguri zahar pudra
  • 4 linguri nuca macinata
  • 2 picaturi esenta de migdale
  • 2 linguri cacao
  • Crema de lapte:
  • 4 galbenusuri
  • 100 g zahar
  • 3 linguri amidon alimentar
  • 500 ml lapte
  • 200 ml smantana pentru frisca
  • 50 g zahar
  • esenta de vanilie

Daca zilele din timpul saptamanii sunt despre cornuri, cornulete, briose sau orice alta prajitura de casa ce poate fi pusa in pachetelul pentru scoala, week-endul este despre prajituri cu crema si momente de relaxare alaturi de prieteni dragi, la cafea. Prajitura cu cacao si crema de lapte este o prajitura usor de pregatit, pentru care nu aveti nevoie de cine stie ce ingrediente, iar rezultatul este unul delicios.

Mod de preparare Prajitura cu cacao si crema de lapte:

Blat cu cacao pentru Prajitura cu cacao si crema de lapte:

Separam albusurile de galbenusuri. Albusurile le batem spuma tare cu un praf de sare, la viteza maxima a mixerului. Cand spuma s-a intarit bine adaugam zaharul pudra si mixam pana spuma devine densa si lucioasa.

Separat frecam galbenusurile cu uleiul si esenta de vanilie, pana obtinem o emulsie stabila. Aceasta emulsie o turnam peste albusuri. Dam mixerul la viteza cea mai mica si omogenizam usor compozitia.

Faina o cernem impreuna cu cacaoa peste compozitia de oua. Dam mixerul deoparte si amestecam totul cu o spatula, usor, cu miscari de jos in sus.

Compozitia o turnam intr-o tava (20/30 cm) tapetata cu hartie de copt si dam tava la cuptor la foc mediu, pentru cca jumatate de ora, pana blatul devine ferm la atingere. Se poate testa cu scobitoarea. Blatul se scoate pe un gratar, cu fundul in sus, se scoate hartia de copt si se lasa la racit.

blat de prajitura cu cacao

Blatul de bezea cu cacao (inspiratie Miremirc)

Albusurile se bat spuma tare cu un praf de sare. Se adauga zaharul si se mixeaza pana spuma devine lucioasa si se tine bine de paletele mixerului. Adaugam nuca macinata, esenta de migdale si cernem cacaoa. Amestecam usor cu o paleta, cu miscari de jos in sus.

Turnam compozitia in tava (20/30 cm) tapetata cu hartie de copt, nivelam si dam la cuptor la foc mic (~120 grade cuptor electric cu ventilatie) pentru cca 30 de minute, pana blatul devine ferm la atingere si nu mai este lipicios. Se scoate pe un gratar sise lasa la racit cu tot cu hartia de copt.

Crema pentru Prajitura cu cacao si crema de lapte:

Galbenusurile se mixeaza cu zaharul pana se albesc si devin ca o crema. Se adauga amidonul si se omogenizeaza. Turnam laptele amestecand usor, sa nu se formeze cocoloase. Punem vasul pe foc mic sau la baie de aburi. Fara sa dea in clocot, fierbem compozitia la foc mic, pana se ingroasa, amestecand continuu. Se da deoparte si se pune esenta de vanilie.

Crema de vanilie se lasa sa se racoreasca, timp in care se amesteca din cand in cand cu telul, sa nu se formeze pojghita. Peste crema racorita se pune o folie alimentara, direct pe suprafata cremei si se da la frigider pana este bine racita si se intareste.

crema de vanilie

Smantana pentru frisca se mixeaza pana incepe sa prinda consistenta. Se adauga 50 g zahar pudra si se mixeaza pana devine ferma.

Crema de vanilie se mixeaza pana la omogenizare, apoi se adauga si frisca batuta.

Asamblare Prajitura cu cacao si crema de lapte:

In tava in care am copt blaturile, tapetata cu folie alimentara, punem blatul cu cacao si aproximativ 2/3 din crema. Acoperim cu blatul de bezea cu cacao si restul de crema. Invelim prajitura in folie si dam la frigider pentru cateva ore.

Prajitura cu cacao si crema de lapte se portioneaza cu un cutit bine ascutit, putin incalzit.

Pofta buna! 😉

Prajitura cu cacao si crema de lapte

Va recomand sa incercati si prajitura Romburi cu lapte (reteta aici)

Pentru mai multe recomandari va astept si pe pagina de Facebook (AICI)

 

O stea2 stele3 stele4 stele5 stele (2 voturi, medie: 4,00 din 5)
Se încarcă...
Tags: , , , , , ,

Comentarii prin facebook

11 Comentarii

  1. Mena says:

    Sunt sigură că este delicioasă! :-*

  2. Alexandra says:

    As putea inlocui faina alba cu cea fara gluten si smantana cu smantana de cocos/orez? Sunt alergica la proteina din lapte de vaca. Multumesc

    • Faina se poate inlocui fara probleme. Smantana de cocos nu am folosit niciodata, nu stiu cum este. Se poate face frisca din ea?

  3. Lony Tzapu says:

    Cred ca e o prajitura tare gustoasa 🙂

  4. Un aperitiv excelent

  5. Arata foarte bine si nici nu pare atat de grea de facut.

  6. Mariana says:

    Buna! Am facut si eu aceasta prajitura, este delicioasa!! O intrebare am in ceea ce priveste blatul de bezea, acesta ce textura ar trebui sa aiba dupa copt? Un blat pufos? sau de consistenta unei bezele? Mie mi-a iesit pufos, oarecum moale si s-a dezlipit destul de greu de pe hartia de copt.

    • Buna, Mariana.
      Blatul are o textura pufoasa si trebuie lasat sa se raceasca foarte bine inainte de a scoate hartia de copt 😉

  7. Gabriela says:

    La aceasta crema, frișca se încorporează cu mixerul, sau cu spatula? Eu am incorporat cu mixer și mi s a cam tăiat.. Mulțumesc!

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Mai multe rețete...

Prajitura cu prune si aluat dospit

Prajitura cu prune si aluat dospit

Dragilor, astazi va aduc o prajitura cu prune si aluat dospit. O prajitura simpla, foarte aromata si gustoasa, daca ma intrebi pe mine. Ai mei, nefiind amatori de prajitura cu fructe, probabil ca vor avea un alt raspuns :))) Pentru aceasta reteta de prajitura cu prune si aluat dospit am […]

Mini Pavlova cu zmeura

Mini Pavlova cu zmeura

Cred ca v-am mai spus, eu nu arunc niciodata albusurile ramase de la alte preparate. Le pun in caserole mici, in care incap 6-7 albusuri, si le depozitez la congelator. Poti face din ele bezele, checuri sau prajituri de casa absolut delicioase. Dar daca vrei un desert de casa absolut […]

Prajitura rasturnata cu prune

Prajitura rasturnata cu prune

NU se poate sa treaca vara si sa nu facem o prajitura rasturnata cu prune. E grozav de buna si in combinatia de prune cu nectarine, dar cu nuca si scortisoara este absolut delicioasa. De fapt, nu cred sa existe vreun fruct care sa nu mearga la modul ideal in […]

Prajitura cu afine si bezea cu nuca

Prajitura cu afine si bezea cu nuca

Afinele in stare cruda nu prea-mi plac. Asa cum ar spune o prietena draga „n-au niciun Dumnezeu, tu” 🙂 Insa daca faci o prajitura cu afine si bezea cu nuca deja se schimba lucrurile. Garantat, nu te vei putea opri la o singura bucatica de prajitura. 😉 Mod de preparare Prajitura […]