Aluat dulce

Placinta-floare cu nuca si scortisoara

Placinta cu nuca si scortisoara

Asa cum v-am promis va aduc azi si varianta dulce la placinta-floare cu carne.

Aluatul folosit de mine este un aluat simplu, dar poate fi imbunatatit cu oua, zahar si arome, dupa gustul fiecaruia. In curand ne vom apuca de cautat si intocmit liste cu retete de Craciun, la mine sigur acesta minunatie va trona in cap de lista. 😉

Placinta cu nuca si scortisoara

Ingrediente

  • Pentru aluat:
  • 250 ml lapte
  • 2 linguri ulei
  • 1 lingura zahar
  • 1 lingurita sare
  • 7 g drojdie uscata
  • ~500 g faina
  • Pentru umplutura:
  • 50 g unt
  • nuca macinata
  • zahar
  • scortisoara

Cantitatile de nuca si zahar le stabiliti voi in functie de cum va place

  • Pentru sirop:
  • 1 lingura miere
  • 50 ml apa

Mod de preparare Placinta-floare cu nuca si scortisoara:

Aluat:

Punem faina intr-un castron si o amestecam cu zaharul, sarea si drojdia uscata. Laptele caldut il amestecam cu ulei, apoi turnam incet peste faina. Framantam un aluat omogen si nelipicios. In functie de tipul de faina folosit mai adaugam daca este necesar putin lapte daca aluatul este prea vartos sau putina faina daca aluatul este moale si lipicios. Acoperim cu un prosop curat si lasam la dospit la loc caldut pana isi dubleaza volumul.

  • Aluatul se poate prepara si la masina de paine.

Aluatul crescut il rasturnam pe masa usor infainata si il impartim in 2 parti ce le vom intinde cu sucitorul in foi de cca 0.5 cm grosime. Punem una din foi in tava mare de aragaz, tapetata cu hartie de copt. Ungem bine cu untul moale ce l-am lasat la temperatura camerei. Presaram apoi cu nuca macinata amestecata cu zahar si scortisoara. Presam putin cu mana sa se lipeasca de foaia de aluat.

  • O umplutura legata, cum ar fi cea pentru cozonac ar fi mai indicata, asa cum am pus eu cam are tendinta sa se imprastie in momentul in care taiem petalele, dar cu rabdare si grija iese si asa

Acoperim cu cea de-a doua parte de aluat si presam bine marginile. Cu ajutorul unui bol trasam mijlocul placintei, apoi cu un cutit bine ascutit taiem aluatul in raze, incepand de la cercul din mijloc. Luam apoi fiecare raza in parte si o rasucim, de atatea ori de cate ne permite aluatul si umplutura.

placinta floare cu nuca si scortisoara

Lasam tava la loc caldut, pana aluatul creste putin. Dam la cuptor la foc mediu, pentru cca o ora, pana placinta se rumeneste frumos deasupra.

Cu 5-10 minute inainte de a fi gata preparam siropul din 1 lingura zdravana de miere si vreo 50 ml apa. Punem la foc mic si fierbem pana aproape de punctul de fierbere. Cu acest sirop ungem bine placinta, apoi dam din nou la cuptor pana este gata, rumena si apetisanta.

Pofta buna! 😉

Placinta cu nuca si scortisoara

 

Placinta cu nuca

O stea2 stele3 stele4 stele5 stele (Nu există încă evaluări)
Se încarcă...
Tags: , , , , , ,

Comentarii prin facebook

6 Comentarii

  1. Miha, eu salivez pe la voi pe-aici prin newslettere ca n-am mai avut timp de bucataras si la mine prin oale bate vantul 😛

    e si frumoasa si devreme acasa, ce sa mai zic! 🙂

  2. Imi place mult acest gen de placinta, mai ales aspectul…

  3. Mihule, ce frumos ti-a iesit si asta! Dar de ce ma mir? 🙂 :-*

  4. mmmmm, o placinta cu adevarat crocanta, pufoasa si cu un gust aromat si apetisant de savuros 🙂

  5. Augustina says:

    In modul de pregatire al aluatului, mentionati de apa, insa la ingrediente, nu se mentioneaza nimic de APA. Astfel, cum procedam? punm su nu apa? daca da, cat?

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Mai multe rețete...

Prajitura cu visine si nuca cu gratar

Prajitura cu visine si nuca cu gratar

Si uite-asa cu reteta asta de prajitura cu visine si nuca cu gratar am reusit sa dau gata toate visinele ce le aveam conservate la rece. Cu aluat pufos si multa umplutura, cred ca va ramane preferata mea in ceea ce priveste prajitura de casa cu aluat dospit. Mod de […]

Rulada din aluat de cozonac cu nuca

Rulada din aluat de cozonac cu nuca

Dupa ce am facut reteta de cozonac cu nuca, stafide si rahat ai mei au insistat sa le fac si lor cozonac, dar sa fie numai cu nuca si cacao. Nu m-am mai complicat cu impletit sulurile de aluat, le-am lasat asa cum erau si asa a iesit aceasta rulada […]

Cozonac cu nuca, stafide si rahat

Cozonac cu nuca, stafide si rahat

Am tot incercat pana acum diverse retete de cozonac, dar niciodata nu am facut un cozonac cu nuca, stafide si rahat, un cozonac „cu de toate, ca shaorma” 😀 Asa ca, profitand de campania „Bucuria de a imparti ceva bun” lansata de Dr Oetker si de pofta de cozonac a […]

Gogosi rasucite

Gogosi rasucite

Stiti voi vreun omulet caruia sa nu-i placa gogosile? 🙂 Care sa nu serveasca macar una, asa „de pofta”? Mie imi plac, cu toate ca am alte deserturi printre preferinte, dar copiii mei le devoreaza de-a dreptul. Nu le fac eu prea des gogosi, asa cum si-ar dori ei, iar […]