Aluat dulce / Retete de prajituri

Cozonac cu mac

Cozonac cu crema de mac

N-am facut niciodata cozonac cu mac, nu stiu de ce. Probabil pentru ca aveam impresia ca dupa ce mananci o felie de cozonac te ia somnul. :))) L-am facut ieri, din curiozitate. Mi-a placut. Si nici n-am adormit. :)))

Recomand reteta de cozonac cu mac celor ce iubesc macul…

Cozonac pufos

 

Ingrediente

  • Pentru aluat:
  • 2 oua
  • 10 g drojdie uscata
  • 100 g zahar
  • 200 ml lapte
  • 60 g unt
  • ~550 g faina
  • 1/2 lingurita sare
  • 1 lingura coaja de portocale confiata
  • Pentru umplutura de mac:
  • 150 g mac
  • 2 linguri zahar
  • 1 lingura miere
  • ~100 ml lapte
  • 1 lingurita coaja de portocala confiata
  • 1 albus de ou
  • Pentru uns:
  • 1 galbenus
  • 2 linguri lapte

Mod de preparare Cozonac cu mac:

Aluat:

Intr-un vas amestecam macul cu zaharul si coaja de portocala confiata. Turnam deasupra laptele clocotit, apoi punem la fiert la foc mic pana compozitia incepe sa se ingroase.  Aproape de sfarsit adaugam mierea. Dam deoparte si lasam la racit. Cand compozitia s-a racit foarte bine incorporam albusul batut spuma tare cu un praf de sare.

Drojdia o amestecam cu 1 lingura de zahar, 50 ml lapte caldut si putina faina. Omogenizam si lasam la loc caldut pana se umfla si apar basicute la suprafata.

Punem maiaua in cuva masinii de paine sau in castron, daca se framanta cu mana, adaugam apoi ouale, restul de zahar, sarea, untul topit si racit, coaja de portocale, laptele ramas si faina putin cate putin. Framantam pana se inglobeaza toate ingredientele si obtinem un aluat elastic. Lasam la crescut pana isi dubleaza volumul.

Scoatem aluatul pe masa usor infainata si il impartim in 4. Fiecare parte o intindem cu sucitorul intr-o foaie dreptunghiulara de cca 0.5 cm grosime si lunga cat tava in care vom coace cozonacul.

  • Ca si in cazul cozonacului cu fructe uscate, am impartit aluatul in mai multe parti si am copt in forme mici. Si voi veti imparti aluatul in functie de marimea tavilor.

Repartizam umplutura de mac pe fiecare bucata de aluat, apoi rulam.

cozonac-cu-mac-1

Cozonacii se pun in tava bine unsa cu ulei si se mai lasa la crescut vreo 15-20 de minute. Se ung apoi cu galbenus de ou desfacut cu lapte si se dau la cuptor la foc mediu, pana se rumenesc.

Se lasa sa se racoreasca in tava, apoi se scot pe un gratar si se lasa sa se racesca bine.

Cozonac cu crema de mac

Cozonac pufos cu mac

Si nu uitati de Giveaway…Astazi e ultima zi in care va puteti inscrie. 🙂

O stea2 stele3 stele4 stele5 stele (Nu există încă evaluări)
Se încarcă...
Tags: , , , ,

Comentarii prin facebook

13 Comentarii

  1. Délicieux sont aspect et très appétissant!

  2. Anonymous says:

    uaaaaa deliciosi io chear azi am facut 2 ca aici e pastele duminica asta besito silvia

  3. Super bine arata! imi place cozonacul cu orice :). pup

  4. Delicios!!! Waw ce mult imi place macul!

  5. Cred ca este foarte bun!pup!

  6. Anonymous says:

    Arata demential, iti vine sa-l iei din ecran :)….felicitari!gabriela_sv.

  7. Anonymous says:

    ce dim are tava?

  8. Cantitatile sunt pentru o tava mare de cozonac, de 30 cm. 😉

  9. mmm foarte bun cozonacul,imi place macul! Paste Fericit si Hristos A Inviat!

  10. I’d like to cook this but I do not know size of the pan. Is that pan like one for bread baking

  11. Is ok to use a pan for bread baking.

  12. mikaela says:

    Macul se numara printre umpluturile preferate de mine pentru cozonac,in general imi plac dulciurile cu mac.

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Mai multe rețete...

Prajitura cu visine si nuca cu gratar

Prajitura cu visine si nuca cu gratar

Si uite-asa cu reteta asta de prajitura cu visine si nuca cu gratar am reusit sa dau gata toate visinele ce le aveam conservate la rece. Cu aluat pufos si multa umplutura, cred ca va ramane preferata mea in ceea ce priveste prajitura de casa cu aluat dospit. Mod de […]

Rulada din aluat de cozonac cu nuca

Rulada din aluat de cozonac cu nuca

Dupa ce am facut reteta de cozonac cu nuca, stafide si rahat ai mei au insistat sa le fac si lor cozonac, dar sa fie numai cu nuca si cacao. Nu m-am mai complicat cu impletit sulurile de aluat, le-am lasat asa cum erau si asa a iesit aceasta rulada […]

Cozonac cu nuca, stafide si rahat

Cozonac cu nuca, stafide si rahat

Am tot incercat pana acum diverse retete de cozonac, dar niciodata nu am facut un cozonac cu nuca, stafide si rahat, un cozonac „cu de toate, ca shaorma” 😀 Asa ca, profitand de campania „Bucuria de a imparti ceva bun” lansata de Dr Oetker si de pofta de cozonac a […]

Gogosi rasucite

Gogosi rasucite

Stiti voi vreun omulet caruia sa nu-i placa gogosile? 🙂 Care sa nu serveasca macar una, asa „de pofta”? Mie imi plac, cu toate ca am alte deserturi printre preferinte, dar copiii mei le devoreaza de-a dreptul. Nu le fac eu prea des gogosi, asa cum si-ar dori ei, iar […]