Aluat dulce / Retete de prajituri

Colac cu scortisoara

Colac cu scortisoara

Eu m-am hotarat… de Craciun mai fac un colac cu scortisoara. Nu stiu daca in loc de cozonac sau pe langa cozonac :)) dar il fac sigur. Se face foarte usor si arata tare bine, de mare efect

Colac cu scortisoara

 

Ingrediente

  • Aluat:
  • 1 ou
  • 7 g drojdie uscata
  • 50 g zahar
  • 125 ml lapte
  • 30 g unt
  • ~350 g faina
  • 1/2 lingurita sare
  • 1 lingurita coaja de portocale confiata
  • In plus:
  • 75 g unt
  • 4 linguri zahar
  • 1 lingura scortisoara

Mod de preparare Colac cu scortisoara:

Drojdia o amestecam cu 1 lingura de zahar, 50 ml lapte caldut si putina faina. Omogenizam si lasam la loc caldut pana se umfla si apar basicute la suprafata.

Punem maiaua in cuva masinii de paine, adaugam apoi oul, restul de zahar, sarea, untul topit si racit, coaja de portocale, laptele ramas si faina putin cate putin. Framantam pana se inglobeaza toate ingredientele si obtinem un aluat elastic. Lasam la crescut pana isi dubleaza volumul.

Untul moale la temperatura camerei se amesteca intr-un castron impreuna cu zaharul si scortisoara.

Framantam putin aluatul, sa-i scoatem aerul, si-l intindem pe masa usor infainata intr-o foaie dreptunghiulara de cca 1 cm grosime. Ungem foaia cu 3/4 din amestecul de unt cu scortisoara, apoi rulam foaia pe lungime, cat mai strans posibil. Cu un cutit bine ascutit taiem ruloul in jumatate, pe lungime, lasand cativa centimetri la un capat. Cele 2 fasii de aluat le rasucim, incercand pe cat posibil sa lasam in exterior partea taiata. Rasucim si unim capetele formand colacul, pe care-l punem intr-o tava tapetata cu hartie de copt.

Colac cu unt si scortisoara

Ungem cu restul de unt cu scortisoara si dam la cuptor la foc mediu pentru vreo jumatate de ora, pana se rumeneste frumos.

Se serveste alaturi de un ceai sau o cana cu lapte. Delicios!

Colac cu scortisoara

Sursa retetei

O stea2 stele3 stele4 stele5 stele (Nu există încă evaluări)
Se încarcă...
Tags: , , , ,

Comentarii prin facebook

32 Comentarii

  1. Ce frumos e. Si eu o sa-l fac, vad eu cand;)

  2. Arata super bine, merita incercat ! de gust nu mai zic nimik… e excelent ! 🙂

  3. super a iesit!

  4. ce frumos e!!!!!

  5. ce frumos arata ! da…sigur merita incercat!

  6. Si eu m-am hotarat! Il fac si eu de Craciun…
    Arata atat de pufos si aromat…!

  7. Anonymous says:

    Buna ziua! esti amabila sa-mi spui ce faina ai folosit pentru cozonac, multumesc!

  8. Ma bucur tare mult ca te-ai hotarat sa-l incerci si tu. <3<3<3 Asa-i ca-i bun tare de tot ? :)) Pupicei, scumpa mea! :*:*

  9. Anonim, de obicei cumpar faina alba 000 de la Boromir.

  10. Ana Maria, multumesc! E buuuun…bun rau! Pup si eu!

  11. Raluca, multumesc! Ma bucur ca ti-a placut si tie! Pup!

  12. Ophelia, e de mare efect! Categoric, merita incercat! Pup, draga mea!

  13. Multumesc Dana! :*

  14. Alice, multumesc! :*

  15. Mirela, multumesc! Da…e excelent! Pentru iubitorii aromei de scortisoara bineinteles. 😉

  16. Multumesc Gabi! :*

  17. superb, absolut delicios !

  18. cred ca poate fi facut si de o persoana nepriceputa la framantat, asa ca o sa incerc ci eu

  19. Daca are scortisoara atunci este bine.Pup!

  20. Arata minunat…

  21. Arata minunat…

  22. Arata de milioane!! Acum trebuie si degustat, evident 😀 Ai pus in masina de paine si ai adaugat faina pe parcurs, in timp ce amesteca? Eu am mai facut aluat de cozonac la masina si le-am pus pe toate de la inceput. Eram curioasa daca e vreo diferenta 🙂 Te pup!

  23. Am sa-l incerc si eu cu siguranta,ador scortisoara!Pupici Miha!

  24. auleuuu ce imi faci!!!ma provoci sa il incerc!!chiar in momentul asta beau un ceai…ce m-as servi si eu din el :))!!!

  25. Ce frumos l-ai impletit.
    Pup!

  26. Minunat arata ! Si taaaare gustos !

  27. Superb colacu cu scortisoara! Ador genul asta de împletituri „desfacute”!

  28. Felicitari!!! Minunat!
    L-am mai „vizionat” si pe blogul Anei Maria Ciolacu – Aceleasi felicitari si pt tine dar care o fi denumirea originala??

    http://www.justlovecookin.com/2011/11/estonian-kringel.html

  29. Sorina, daca te uiti bine, ai sa vezi ca am pus link cu sursa de inspiratie, adica tocmai blogul Anei. Nu mi-am insusit mai mult decat munca mea! 🙂

  30. Am dat publicare la mesaj mai repede… inainte de a-ti multumi oricum pentru felicitari. 🙂

  31. Uaau!Arata demential!Sarbatori fericite Miha!

  32. lavinia says:

    toate retetele tale sunt foarte bune!!!!

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Mai multe rețete...

Prajitura cu visine si nuca cu gratar

Prajitura cu visine si nuca cu gratar

Si uite-asa cu reteta asta de prajitura cu visine si nuca cu gratar am reusit sa dau gata toate visinele ce le aveam conservate la rece. Cu aluat pufos si multa umplutura, cred ca va ramane preferata mea in ceea ce priveste prajitura de casa cu aluat dospit. Mod de […]

Rulada din aluat de cozonac cu nuca

Rulada din aluat de cozonac cu nuca

Dupa ce am facut reteta de cozonac cu nuca, stafide si rahat ai mei au insistat sa le fac si lor cozonac, dar sa fie numai cu nuca si cacao. Nu m-am mai complicat cu impletit sulurile de aluat, le-am lasat asa cum erau si asa a iesit aceasta rulada […]

Cozonac cu nuca, stafide si rahat

Cozonac cu nuca, stafide si rahat

Am tot incercat pana acum diverse retete de cozonac, dar niciodata nu am facut un cozonac cu nuca, stafide si rahat, un cozonac „cu de toate, ca shaorma” 😀 Asa ca, profitand de campania „Bucuria de a imparti ceva bun” lansata de Dr Oetker si de pofta de cozonac a […]

Gogosi rasucite

Gogosi rasucite

Stiti voi vreun omulet caruia sa nu-i placa gogosile? 🙂 Care sa nu serveasca macar una, asa „de pofta”? Mie imi plac, cu toate ca am alte deserturi printre preferinte, dar copiii mei le devoreaza de-a dreptul. Nu le fac eu prea des gogosi, asa cum si-ar dori ei, iar […]