Retete de prajituri / Torturi

Blat de tort cu cacao

Blat de tort cu cacao

Torturile sunt nelipsite din meniul aniversarilor sau sarbatorilor petrecute in familie sau cu prietenii. Diversitatea este destul de mare, incepand de la tortul clasic cu cacao, pana la cele etajate si frumos ornate de maestrii cofetari, cu creme fel de fel, cu frisca sau fructe, insiropate sau nu, cu glazuri diverse.

Blatul clasic de tort este cel de pandispan. El poate fi pregatit cu cateva zile inainte si pastrat la loc uscat si racoros.

Asadar, azi v-am adus o reteta de blat de tort, o reteta pe care eu o consider perfecta si pe care o folosesc adesea la torturile pe care le fac sau la diverse retete de prajituri.

blat de tort cu cacao

Ingrediente

  • 6 oua
  • 6 linguri zahar pudra
  • 3 linguri ulei
  • 6 linguri faina
  • 2 linguri cacao
  • esenta de rom
  • 1 lingurita praf de copt (optional)
loading...

Mod de preparare Blat de tort cu cacao:

Separam albusurile de galbenusuri. Albusurile le batem spuma tare cu un praf de sare, la viteza maxima a mixerului. Cand spuma s-a intarit bine adaugam zaharul pudra si mixam pana spuma devine densa si lucioasa. Spuma de albusuri se va tine bine de paletele mixerului.

Blat de tort cu cacao

Separat frecam galbenusurile cu uleiul si esenta de rom, pana obtinem o emulsie stabila. Aceasta emulsie o turnam peste albusuri. Daca albusurile sunt batute bine si corect, emulsia va ramane deasupra, nu se va lasa la fund. Dam mixerul la viteza cea mai mica si omogenizam usor compozitia.

Faina o cernem impreuna cu cacaoa si praful de copt peste compozitia de oua. Dam mixerul deoparte si amestecam totul cu o spatula, usor, cu miscari de jos in sus.

Praful de copt nu este obligatoriu, dar il poti adauga pentru siguranta. 😉

Blat de tort cu cacao

Compozitia o turnam intr-o tava (24 cm diametru) tapetata cu hartie de copt si dam tava la cuptor la foc mediu, pentru cca jumatate de ora, pana blatul devine ferm la atingere. Se poate testa cu scobitoarea.

Blatul se scoate pe un gratar, cu fundul in sus, se scoate hartia de copt si se lasa la racit.

Blatul obtinut se taie pe orizontala in 2 felii. Daca doriti un blat mai inalt, din acelasi numar de oua coaceti intr-o forma mai mica, de 22 cm diametru.

Sper sa va fie de folos!

Puteti incerca si reteta de blat de tort fara cacao

Blat de tort cu cacao

loading...
O stea2 stele3 stele4 stele5 stele (5 voturi, medie: 4,00 din 5)
Încarc...
Tags: ,

Comentarii prin facebook

14 Comentarii

  1. Superb arata! Sa stii Miha ca de la tine am facut multe prajituri cu blat dintr-asta bun, imi place mult cum se comporta. Paste fericit iti doresc draga mea! Pup

  2. Zaharul pudra se adauga tot odata?Eu am vazut cand adaug zahar pudra la un blat ca in loc sa se intareasca albusurile se inmoaie ,compozitia devine mai lichida.Oare unde gresesc?

  3. Multumesc mult ptr retetele bune pe care le dai.

  4. sararu maria luisa says:

    Buna dragii mei, acum am sa incerc si eu aceasta minunata reteta sper sa imi iasa, va pop si va doresc multa sanatate!!!

  5. Pingback: Tort cu crema caramel

  6. corina elena says:

    Foarte buna reteta pentru blat. Mersi mult.

  7. Livia says:

    Pt forma de 26 1 si 1/2 compozitie?

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Mai multe rețete...

Tiramisu cu cafea preparata la Espressor Breville Prima Latte

Tiramisu cu cafea preparata la Espressor Breville Prima Latte

Am incercat pana acum mai multe variante de Tiramisu, de cele mai multe ori retete adaptate astfel incat sa poate manca si copiii. Astazi avem insa o varianta dedicata exclusiv adultilor, cu cafea si lichior Amaretto 😉 Pentru prepararea cafelei am folosit espressorul Breville Prima Latte, pe care il poti […]

Chec pufos cu rahat

Chec pufos cu rahat

Azi avem in meniu un chec pufos cu rahat, un desert rapid si simplu de preparat. Este genul acela de reteta care te scoate din impas cand ti se anunta musafiri sau ai chef de ceva bun, dar nu prea multe ingrediente la indemana 😉 Mod de preparare Chec pufos […]

Prajitura cu mere si aluat razuit

Prajitura cu mere si aluat razuit

Astazi va aduc o prajitura cu mere si aluat razuit, o prajitura de casa care o putem face oricand in timpul anului, dar acum, mai mult ca niciodata, parca are un gust mai bun. Mod de preparare Prajitura cu mere si aluat razuit: Vom pregati mai intai umplutura pentru prajitura […]

Lava Cake – reteta Vulcan de ciocolata

Lava Cake – reteta Vulcan de ciocolata

Ce pot sa spun? Da, mi-a lipsit pana acum reteta de Lava Cake de pe blog. Am avut candva demult o incercare a acestui deliciu cu ciocolata, dar mai apoi s-a asternut praful, cum se spune. Asta pana cand s-a intors Robert dintr-o excursie si mi-a spus ca a mancat […]